Kako napraviti sapun?

Korak po korak do sapuna

Sapuni su, po hemijskom sastavu, soli masnih kiselina. Nastaju delovanjem baze na masne kiseline, kada dolazi do formiranja molekula sapuna i tri molekula glicerina. U hladnom postupku ovaj proces se završava  za 3-4 nedelje, kada se kaže da je sapun „zreo“, tj. da nema više kaustične sode (baza koja se najčešće koristi) u sebi.

U ovom postupku je veoma bitno precizno proračunati sastav, a prilikom pravljenja što preciznije odrediti temperature i trajanje faza. Recepti koje vam dajemo su sa precizno određenim veličinama kojih bi se trebalo pridržavati.

NAPOMENA: Masna ili kaustična soda (NaOH) je izuzetno agresivna hemikalija koja može izazvati ozbiljne povrede, posebno očiju i sluzokože, ukoliko se ne pridržavate sigurnosnih mera! Prilikom pravljena sapuna obavezno koristite zaštitne rukavice i naočare.

Šta vam je sve potrebno za osnovni recept?

-palmino ulje 1 kg

ulja

-maslinovo ulje 0,5 kg

-suncokretovo ulje 0,5 kg

-destilovana voda (kišnica) 0,5 kg

-masna soda NaOH 0,275 kg

-dodaci (nisu obavezni. U obzir dolaze eterična ulja, latice ruža i slično)

Biće vam potrebno i sledeće:

-lonac od 4-5 litara

-posuda (može i plastična) od najmanje 1l,

-jedna obična i jedna veća kašika za mešanje

-preciznija vaga

-termometar

-mikser običan ili štapni (opciono)

-kalup

-ćebe

* U obzir dolazi upotreba emajliranih (i to neoštećenih), od inox-a ili rostfraja i plastičnih čvrstih posuda. Nemojte koristiti posude i kašike od aluminijuma ili gvozdenog lima, jer će ih kaustična soda upropastiti.

I naravno, ne zaboravite zaštitu!

zaštita

Postupak pravljenja:

1. Razmerite sva ulja po receptu i stavite ih u lonac od 4-5l. Zagrevajte ih na laganoj vatri dok ne dostignu temperaturu 38-39 stepeni celzijusa.

razmerite ulja

2. Kaustičnu sodu sipajte polako u vodu uz mešanje. Nakon 2-3 minuta će se potpuno rastvoriti. Ovaj rastvor će razviti temperaturu blizu tačke ključanja (oko 90 stepeni C), pa ga treba ostaviti da se ohladi isto na oko 38 stepeni C. Napomena: ne udišite gasove koji će se razvijati iz ovog rastvora!

3. Kada je temperatura sastojaka provereno dobra, uzmite veliku kašiku, i uz stalno mešanje dodavajte rastvor sode u ulje.

* Ovo je najosetljiviji deo procesa! Od trenutka spajanja sastojaka imate još oko 15-20 minuta do zgušnjavanja mase.

-Ako mešate samo kašikom, radite to brzo sa malo prekida, ali pažljivo da ne prskate oko sebe u trajanju od 15-20 minuta.

-Običnim mikserom mešajte 10-15 sekundi, pa lagano kašikom 30 sekundi, i tako naizmenično. U ovom slučaju je vreme mešanja oko 10 minuta.

-Štapnim mikserom mešajte 10-15 sekundi, potom možete mešati isključenim mikserom (ili kašikom ako vam je zgodnije) 30 sekundi. Ponavljajte postupak oko 5 minuta.

4. Kada se na površini vašeg sapuna počnu pojavljivati tragovi od miksera ili kašike koji se jasno vide na površini i ne nestaju, to znači da je smesa gustine pudinga i da je faza mešanja gotova. Biće vam potrebno vremena i iskustva da prepoznate taj trenutak, ali vredi vežbati i pokušavati iznova, jer od te procene zavisi da li će sapun uspeti ili ćete dobiti ružnu masnu grudvu koja pluta u braonkastoj otrovnoj tečnosti. (Ova neželjena faza se zove separacija, i skoro uvek je moguće popraviti. Rezultat nije tako lep kao kad sve teče glatko, ali je proizvod skroz upotrebljiv!)

proverite gustinu

5. Potom se dodaju etarska ulja, delovi biljaka, mleko ili šta se već želite. Dodaju se sada, jer će tako pretrpeti najmanje promena i zadržati željena svojstva. Nakon stavljanja dodataka, sapun se ulije u kalupe i dobro obavije ćebetom.

ulivanje u kalupe

6. Nakon 12-15 sati ćebe možete skloniti, a nakon 1-3 dana sapun (sa rukavicama!) možete izvaditi iz kalupa i iseći na željenu meru. Obično tada sapun nije previše tvrd, pa se može seći nožem, čeličnom ili plastičnom žicom. Isečeni sapun  ostavite   na prozračnom mestu da zri bar 20 dana. Potom je sapun gotov! :)

Uživajte u kupanju!

Naš savet

Za početak pravite manje količine pošto neće uvek uspeti kako treba. Samo pažljivo preračunajte mere. Nemojte baciti neuspeli sapun, samo ga stavite sa strane, uglavnom se može popraviti. Događa se svima! :)

-Ulja se mogu naći u svim većim prodavnicama, kaustična soda u farbarama a etarska ulja u apotekama.

About these ads

493 komentara (+dodajte svoj?)

  1. Estera
    jul 10, 2014 @ 21:12:06

    Zdravo svima,
    Zasto je svinjska mast zapostavljena? Ja sam napravila sapun od te masti sa dodacima maslinovog i suncokretovog ulja i super mi je ispalo. Takode, sam pravila
    i macerat sa svinjskom mascu i raznim biljkama koje sam nasla (kopriva, nana, neven, bor) i odlicno mirise.

    Odgovor

  2. Fatima Beba Budimlija
    jul 09, 2014 @ 16:54:58

    pozdrav svima ! molila bi da mi neko napise tacan recept za castile lapun, ako je u mogucnosti, hvala unaprijed

    Odgovor

  3. Povratna veza: PRIRODAN I ZDRAV DOMAĆI SAPUN: Napravite ga sami, obradujte prijatelje unikatnim i lijepim poklonom! | www.bhzoom.net
  4. Povratna veza: PRIRODAN I ZDRAV DOMAĆI SAPUN: Napravite ga sami, obradujte prijatelje unikatnim i lijepim poklonom!
  5. Ana Bokan
    maj 28, 2014 @ 09:49:26

    Pozdrav svima! Pre nepunih godinu dana prvi put sam se ovde javila i obratila za pomoc koju sam nesebicno dobila od divnih kolega sapundzija. Zelim da se jos jednom zahvalim jer sad vec proizvodim i prodajem svoje sapuncice, a pravim i prirodnu kozmetiku :). Ne vidim opciju gde da postavim sliku ?! No, da odgovorim Maki, kod kozijeg sapuna, ja ga radim dosta sa ledom uvek jer je prosto mnogo lakse i brze. Temperatura smese vode+NaOH + mleko ne sme da bude iznad 40 celzijusa jer u suprotnom ce doci do hemisjke reakcije i smesa ce postati narandzasta http://manufakturamiletin.wordpress.com/2011/05/17/sapun-od-kozjeg-mleka/. Ja merim tempreaturu i trudim se da ne idem preko 35 celzijusa, a onda i ako bude niza temperatura, pr 25 celzijusa, ulja zagrejem na 40-50 celzijusa i tad mesam. Da srednja temp kad se pomesaju bude 35-40 celzijusa. Radim ga vec duze i prezadovljna sam.
    Evo jedan link vezano za ulja i njihovo ponasanje u sapunima :) :
    http://www.summerbeemeadow.com/content/properties-soapmaking-oils
    Sve najlepse!

    Odgovor

  6. Sladjana
    maj 25, 2014 @ 18:52:46

    Dobar dan svima! Moze li mala pomoc…? Sapun koji sam napravila stoji vec 5 nedelja,na nekom sapunu po povrsini ima beli prah. Da li smem da ga koristim, i zbog ceka mu se to pojavilo?

    Odgovor

  7. Suzana
    maj 23, 2014 @ 21:49:42

    Postovana,
    zanima me koji je rok trajanja domaceg sapuna i kako se pakuje, u obican celofan ili…?

    Odgovor

  8. Sladjana
    apr 30, 2014 @ 09:07:40

    Hvala vam puno na pomoci.

    Odgovor

  9. Sladjana
    apr 29, 2014 @ 13:34:25

    Hvala puno. Da li ce ovi tamni sapuni da pobele,dok stoje,ili mogu da ih pretopim?

    Odgovor

    • Slobodan
      apr 29, 2014 @ 19:45:16

      Nemoj pretapati, ako preseces jedan od onih koji je beo spolja videces da je unutra isti kao i ovi drugi. taj sto je beo se brze hladio. Taj sto nije beo ustvari tako i treba da izgleda sapun a ovaj drugi sto na oko izgleda lepse je isto to samo zbog brzeg hladjenja ima “belo odelo“. Svi su potpuno bezbedni za upotrebu

      Odgovor

  10. Sladjana
    apr 28, 2014 @ 13:22:39

    Molim vas pomoc..
    Napravila sam sapun od 320gmaslinovog ulja, 320g palmino,160g suncokretovo, 108g NaOH ,280g vode. U trag sam dodala 25g ricinus i 25g bademovo ulje. Izvadila sam ga iz kalupa,lepo se stegao,ali je problem sto nekoliko sapuna imaju lepu belu boju,a nekoliko sapuna imaju neku cudnu tamnu,skoro oker boju. Ista masa,isti kalup… A svi trbali da budu belicasti… U cemu je problem?

    Odgovor

  11. Bojana
    apr 24, 2014 @ 09:15:23

    Dobar dan svima! Molim vas ako moze pomoc. Pravila sam sapun od kozijeg melka. Medjutim, greskom sam stavila 2dl vode obicne umesto destilovane. Da li to steti ili moze da se prodaje?

    Odgovor

    • Slobodan
      apr 24, 2014 @ 21:10:12

      Ne bih se igrao. U obicnoj vodi iako je dobra za pice ima “svega i svacega“ U reakciji sa NaOH mogu nastati zaista problematicna jedinjenja. Koristite ih za rucno pranje rublja u najboljem slucaju. Ako je u pitanju veca kolicina sapuna….2-3kg i nije tako strasno, ali ipak cuvajte svoje musterije kvalitetom.

      Odgovor

  12. Maja
    mar 27, 2014 @ 15:43:12

    da li neko moze da mi odgovori u cemu je problem, naime napravila sam svoj prvi sapun i kad sam ga izvadila iz kalupa nakon 24h bio je mljecav i zalepljen za silikonski kalup mada sam ga ipak izvadila na kalupu su ostali tragovi i stavila da se susi. pravila sam po kalkulatoru 38% voda sa palminim i kokosavim uljem po 30% maslinovo 40% popust 3%

    Odgovor

  13. Maki
    mar 22, 2014 @ 19:22:32

    Pozdraaaav!
    Moze li pomoc, za sta su dobra sojino ulje i ulje semenki grozdja?

    Odgovor

  14. Maki
    mar 21, 2014 @ 09:06:33

    Pozdrav svima!
    pravim sapun od kozjeg mleka. Zaledjene kockice leda (kozje mleko+d.voda) sam stavila u posudu i dodala NaOH i dok se otapa hladno je sve. Da li ce biti toplo kada se sve istopi? Nadam se da hoce. :/

    Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Prati

Dobijte svaki novi članak dostavljen u vaše poštansko sanduče.

Pridružite se 535 drugih pratioca

%d bloggers like this: