Recepti

Ohrabrujemo svakoga da sam pokuša da napravi sapun!  Za početak treba pažljivo proučiti osnovno uputstvo, prikupiti potrebne sastojke-i krenuti! Za prve pokušaje koristite proporcionalno umanjene mere, pa kako se izveštite možete povećati količinu. U ovom delu ćete pronaći i šira uputstva, tabele saponifikacije raznih ulja, tabele sastojaka ulja, sigurnosne mere i dr.

Dalje..

72 Comments (+add yours?)

  1. ZELJKA HENC
    Jan 28, 2020 @ 14:23:12

    Dobar dan,vec duze vreme pratim komentare i veoma su korisni zaista,e sad zanima me da li bi neko zeleo da podeli recept za tecni sapun?

    Reply

  2. Ana Oklopčić
    Sep 07, 2017 @ 11:17:32

    Molim Vas kada i u kojem stanju da stavim bundevu pri izradi sapuna?
    Da li da meso iz nje stavim u blender i na kraju kad stavim lužinu i ulje u nih stavim izmiksanu bundevu? Hvala,
    Lp
    Ana

    Reply

  3. olivera
    Dec 23, 2016 @ 21:05:47

    Imam tecni glicerin 1 litar zelim da napravim sapun koji je postupak i recept / Unapred zahvalna

    Reply

  4. Micka
    Sep 26, 2015 @ 13:19:39

    Gde u Srbiji mogu kupiti neproziran (beli) glicerin za izradu sapuna?

    Reply

    • Rade
      Oct 01, 2015 @ 15:42:29

      Nažalost nigde. U Cecinom Špajzu možete naći providnu glicerinsku bazu i titanijum dioksid. Njega razmutite u malo ulja ili biljnog glicerina i dodajte u količini od 0,2-0,3% u glicerinsku bazu.

      Reply

  5. Asja
    Jan 26, 2015 @ 11:41:50

    Dragi moji, zeljela bih da napravim svoj sapun, ali imam nekoliko pitanja koja bi mi razjasnila nejasnoce. Procitala sam da se umjesto destilovane vode moze staviti iscjedjeni prirodni sok, npr.od narandze. Zar onda sok ne gubi svostva u reakciji sa NaOH( je li opet bolja opcija staviti destilovanu vodu?)
    I drugo pitanje, da li su u trag moze dodati tecnost, npr isti taj sok i u kojem omjeru, pored etericnih ulja koje stavljamo za miris?

    Reply

    • Vesna
      Jan 26, 2015 @ 19:20:07

      Draga Ajsa, prijavi se na grupu hemija sapuna koju vodi profesor Zoran Vujčić. Ima divnih ljudi i može se puno naučiti. Što se tiče destilovane vode, koristi samo nju jer, kako si i sama rekla, od soka ne ostane ništa. Čak i etarska ulja reaguju sa sodom. Čekamo te.

      Reply

  6. Jova
    Sep 01, 2014 @ 08:33:18

    Postovani, nisam pravio sapun ali sam procitao Vas sajt i vidim da imate KOH. Potreban mi je za moje eksperimente. Kako mogu da dodjem do pepela ali od dtva ne od uglja. Pokusao sam da uradim kuvani pepeo ali mi nije uspelo. Dobio sam gustu smesu. Verovatno sam stavio mnogo pepela a malo vode. Koliko KOH da mi Vi uradite da je 100% cist i da mogu da ga koristim.

    Reply

  7. Vesna
    Aug 21, 2014 @ 22:21:36

    Zahvaljujući svim vašim komentarima, a naročito zahvaljujući divnom receptu koje sam ovde pročitala, usudila sam se, ne bez velike treme, da napravim svoj prvi sapun. I divan je, sa etarskim uljem lavande. I drugi sa uljem pomorandže. Toliko sam srećna i zadovoljna. Samo ih zagledam i mirišem…. Hvala vam svima puno. Bez recepta, kalkulatora i svih vaših pitanja ili odgovora, rezultat sigurno ne bi bio ovako divan. Kako su moji omiljeni mirisi vanila, čokolada i med, može li mi neko preneti svoja iskustva sa ovim mirisima. Kako ih dobiti? Da li ste pravili sapune sa ovim mirisima? Volela bih da jednim svojim sapunom sa čokoladom zamirišem kupatilo. Hvala.

    Reply

  8. Maki
    Mar 20, 2014 @ 00:32:33

    Da li neko zna gdje mogu kupiti kutijice za balzam za usne?
    Hvala!

    Reply

  9. Milica
    Mar 17, 2014 @ 00:19:57

    Zdravo svima 🙂 Pocela sam da pravim sapune pre par dana i jako mi se dopada moj novi hobi 🙂 ali mi treba pomoc. Koliki procenat etericnog ulja treba da stavim i gde mogu da nadjem mirise za sapune kao sto su vanila, kivi, cokolada (da li su to takodje etericna ulja ili je to nesto drugo sto daje miris)? Takodje me interesuje da li neko moze da mi kaze kako da napravim providan sapun – videla sam da se pominju glicerinski sapuni koji se prave od tecnog glicerina (koji se kupuje u apoteci) ali nigde nisam nasla recep. Hvala unapred 🙂

    Reply

  10. Maki
    Mar 13, 2014 @ 17:17:21

    Kako su vam se pokazale peehrambene boje u sapune i da li dobiju i lijep miris?

    Reply

  11. Maki
    Mar 13, 2014 @ 14:32:20

    Drage kolege,
    ja tek pocinjem da pravim sapune,pa me interesuje kada ulja vagate da li dodajete jedno u drugo ili posebno odmjerite? Mislim ako se posebno odmere pa spajaju posle da ce se izgubiti par grama.
    Pozdraaav!

    Reply

  12. sarairadanbula
    Mar 12, 2014 @ 10:12:28

    pravim sapune vec citavih dva meseca i vrlo sam zadovoljna kako mi to ide ali imam utisak da moji sapuni isusuju kozu ruku pa me interesuje sta uciniti po tom pitanju, odlezali su 4 nedelje ph vrednost je izmedju 9-10 koristim palmino, malinovo, kokosovo ulje, izgled sapuna je sasvim ok samo me muci ovo isusivanje

    Reply

  13. Maja
    Mar 10, 2014 @ 15:37:27

    Postovani,
    Da li se za izradu sapuna moze koristiti rafinisano ulje?
    Koja se vaga moze koristiti,a da je pristupacna cijena?

    Reply

  14. ljubomir
    Mar 05, 2014 @ 10:14:40

    POŠTOVANI,
    KO BI BIO LJUBAZAN DA MI TAČNO NAPIŠE RECEPT ZA PROIZVODNJU SAPUNA PO GRAM JEDINICI, ODNOSNO TAČNE KOLIČINE SREDSTAVA ZA IZRADU SAPUNA, S POŠTOVANJEM -LJUBOMIR IZ LESKOVCA

    Reply

  15. Rade
    Mar 01, 2014 @ 09:01:14

    Nešto sam istraživao oko bojenja sapuna i utvrdio da postoje i prirodne prehrambene boje koje nisu štetne po nas i okolinu. Da li ste imali priliku da ih koristite? (evo linka u kome su objašnjeni sastavi, poreklo i E brojevi boja: http://www.tehnologijahrane.com/hemijahrane/prehrambeni-aditivi/aditivi-boje)

    Reply

  16. Dragan
    Feb 26, 2014 @ 11:31:29

    Pozdrav,
    molim za informaciju, gde mogu naći kokosovo rafinisano ulje većeg pakovanja npr. litarsko ?

    Reply

  17. Kristina
    Oct 20, 2013 @ 22:28:16

    znate li mozda gde mogu da nadjem providni gicerin za sapune?

    Reply

  18. Goca
    Oct 15, 2013 @ 10:49:16

    Pozdrav svima! Sve pohvale za ceo sajt,puno mi je pomogao! Ako moze mala pomoc,volela bih da mi sapun koji pravim vise penusa,koje ulje daje vise na penusavosti? 🙂

    Reply

  19. Tina
    Sep 15, 2013 @ 12:10:57

    Postovani, sve pohvale za rad, znanje i kreativnost! Imam jedno pitanje, a to je, da li mozda odrzavate radionice za izradu sapuna ili mi mozete preporuciti ko to radi? Hvala, srdacno Vas pozdravljam!

    Reply

  20. Vesna
    Aug 27, 2013 @ 06:39:41

    Molim Vašu pomoć. Naime, pokušaj da toplim postupkom, kuvanjem nešto više od 2 sata sapuna, od oprane masti i kokosovog ulja, zgusnuo se, ali je posato ikričav i rubovi se drobe, nakon što sam ga isekla. Da li da ga ponovo prekuvam, ili već šta drugo….ili možda još nešto dodam…? Inače sam de odlučila za narandžino eterično ulje, uz dodatke kurkume u jednu polovinu mase i mlevene koprive i nane u drugu polovinu….

    Veliki pozdrav,

    Vesna

    Reply

    • Manufaktura Miletin
      Aug 28, 2013 @ 09:54:10

      Možda da ga ostavite koji dan da se stabilizuje, mada je verovatno da će biti relativno krt. Proverite u kalkulatoru sastojke, takođe i količinu dodataka koju stavljate. Veća količina zna da promeni strukturu sapuna jako, mada ostaje upotrebljiv

      Reply

  21. Vesna
    Aug 03, 2013 @ 15:15:00

    Pozdrav, gdje nabavljate mirisna ulja i koja sve stavljate u sapune, hvaLa

    Reply

  22. Mirjana
    Jul 12, 2013 @ 15:01:11

    Veliki pozdrav!
    Citala sam Vase recepte i stvarno SVAKA CAST!
    Podstakli ste me da dobro razmislim sta koristim u kupatilu i cime kupam svoju bebu…. Koliko dodataka i supstanci sadrzi deciji sapun… Zato bih Vas molila da mi kazete da li su ovako dobijeni sapuni ( iz recepta maslinovo ulje, palmino ulje, suncokretovo ulje i NaOH u vodi) bezbedni za bebinu kozu i okice?
    Imam jos jedno pitanje. Pozelela sam i sama da napravim sapun, medjutim kalkulator mi nije bas najjasniji. Ja bih koristila umesto tih ulja svinjsku mast i maslinovo ulje, ali kolicina NaOH koju dobijem mi se cini znatno veca nego ona koju ste Vi napisali u receptu za sapun sa uljima.
    Hvala Vam puno sto ste podelili Vase znanje!

    Reply

    • Manufaktura Miletin
      Jul 14, 2013 @ 08:23:34

      Dobro napravljen sapun je bezbedniji od komercijalnih sredstava za higijenu, posebno što se industrija ne libi da ubacuje u njih svašta u jurnjavi za profitom. U sapunu ne sme da bude NaOH. Postupite pažljivo po uputstvu i biće dobro. Ovi sapuni štipaju oči. Postoji varijanta za “no tears” gde se ubaci limunska kiselina (limuntus) ali to nismo probali, i verovatno bi trebao nadzor hemičara da se ustanovi recept. Pošaljite vaš recept pa ćemo ga proveriti. Puno sreće!

      Reply

    • zoran_vujcic
      Jul 16, 2013 @ 23:08:22

      Sapun od svinjske masti je identičan u računu kao i suncokretovo ulje. Na svakih 100 g masti koriste se 13,4 g NaOH za potpunu sapoonifikaciju. Smanjite količinu hidroksid za 5% i dobijate premašćeni sapun. Ovaj sapun neće da daje lepu penu i u tvrdoj vodi se jako teško ispira, što bebe nervira. Ne koristite ga kao šampon, već samo kao sapun. Na žalost svi sapuni iritiraju oči. I većina šampona.

      Reply

  23. Dann Brownsberger
    Apr 02, 2013 @ 19:04:16

    This web site truly has all the info I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

    Reply

  24. Ivana
    Apr 02, 2013 @ 16:50:45

    Postoje pH metri i lakmus papiri za odredjivanje pH, tj. kraja saponifikacije.

    Reply

  25. Ivana
    Apr 02, 2013 @ 16:49:13

    Ljudi, odakle vam ideja da lizete sapun???!!!
    Izgleda nista niste procitali o NaOH, a krenuli ste u izradu sapuna!

    Reply

    • Manufaktura Miletin
      Apr 02, 2013 @ 21:09:41

      Ideja o lizanju sapuna je stara, a kad se pravilno sprovodi i bezopasna.

      Reply

    • Erveheja Martinović Ela
      Apr 03, 2013 @ 00:23:30

      Ako je proracun dobar, sapun termicki doradjen tj., skuvan, ili bio na zrenju bar dve nedelje, apsolutno nema stete ako se lizne…pH metri su nedostupni, a lakmus hartija koja moze da se nadje je obicna i bez tabele, tako da od nje nema neke vajde…sapun je svakako bazan, pa ne znam bas sta bi postigli s njom…i da, ovde ima vrlo strucnih ljudi, sto sapundzija, sto hemicara itd, i sve je isprobano, 🙂

      Reply

  26. Harlan Fujikawa
    Mar 08, 2013 @ 20:33:45

    fantastic points altogether, you simply gained a brand new reader. What would you recommend about your post that you made a few days ago? Any positive?

    Reply

  27. Bilja
    Feb 22, 2013 @ 17:59:27

    Posle višednevnog proučavanja svih uputstava i recepata koje sam ovde pronašla – a koje tako nesebično delite – napravila sam svoj prvi sapun. Naravno, nije uspeo, ali su zato ostale četiri ture fantastične. E sad, pročitah negde na netu da sapuni mogu i da se peku, pa sam jednu turu koja se sušila par dana (hladan postupak) stavila u rernu na oko 80 stepeni i pekla oko dva sata. Odmah po vađenju sapuni su poprilično mekani, ali već posle sat vremena tvrdi kao da su stajali mesec dana na sušenju. Pre pečenja sam ih liznula i dobro su peckali, posle pečenja ne osećam ništa. Da li je moguće da su odmah bezbedni za upotrebu, ima li neko iskustva sa pečenjem?
    Samo da dodam da nikako ne postižem gustinu ređeg pudinga, više su kao ređe testo za palačinke, ali se svejedno stegnu za dan, dva. Radim običnim mikserom, temperaturu odredim otprilike.
    I još jedno pitanje – da li je para koja se podiže prilikom kuvanja, pečenja sapuna podjednako opasna kao i ona kad rastvaramo sodu?
    Malo sam bila opširna, onako početnički…

    Reply

    • manufaktura miletin
      Feb 23, 2013 @ 20:56:31

      Pečenje nije uobičajena tehnika, tako da smo naučili nešto novo! Svakako je toplota ubrzala saponifikaciju, mada je temperatura bila relativno niska. U svakom slučaju je zanimljivo! Ako je izvodljivo rasecite jedan sapun i vidite kakav je iznutra. Za postizanje bržeg zgušnjavanja malo podignite temperaturu ulja i malo duže mešajte. Para prilikom kuvanja je daleko manje opasna od pare masne sode!

      Reply

      • Erveheja Martinović Ela
        Feb 26, 2013 @ 11:45:45

        E, ovde bih ja mogla da se nadovezem, jer ovaj postupak koristim. Ovako! Ako hocete da pecete sapune kako bi ubrzali saponifikaciju, to treba uraditi odmah kako bi se gel faza odvila u rerni, nije dobro da se peku posle nekoliko dana jer su rezultati nepouzdani i u sustini njima treba toplota do gela i posle gela kratko vreme. Ja ih pecem na 50 stepeni sat vremena. Imam onu malu rernu pa predpostavljam da je to mozda i malko veca temperatura, jer su grejaci blizu. Kada sapuni ni su kuvani ili peceni NEMOJTE IH NIKAKO LIZATI BAR DVE NEDELJE! I moram da se pohvalim da sam radila i osnovni recept nasih dragih Miletina ovim postupkom i ispao je fantastican. U mom albumu su svi skorasnji radjeni CPOP metodom, iliti HLADAN PROCES-RERNA PROCES. Proveravala sam ph i bude oko 8,5 vec sutradan.

        Reply

        • Bilja
          Feb 26, 2013 @ 14:18:12

          E ovo za lizanje je trebalo ranije da čujem! A da drma kao struja – drma.
          U receptu koji sam pronašla piše da se sapuni odmah peku na 80-90stepeni najmanje četiri sata a može i duže. Pri tome voditi računa da ne dođe do erupcije čini mi se, tj da sapuni ne krenu da rastu kao kvasac. Hlade se u rerni, sutradan vade i mogu se odmah koristiti. Ali ja i recept za kolače moram da promenim, pa sam izrendala sapune jednu nedelju stare (hladan postupak bez mirisa i dodataka), na pari otopila sa malo vode, dodala trave i pekla oko 2 sata. Ispali su savršeno! Ali kad sam napravila drugu turu tačno po receptu i sutradan ( ne znajući da ne smem) liznula, ne da je peklo nego je otkidalo, a tako je i evo posle tri dana. Izgleda da svako mora da pronađe neki svoj način.
          Samo još jedno pitanje – kako da napravim providni sapun? Čini mi se nešto sa glicerinom, ali nisam sigurna.

          Reply

        • biljana
          Jan 21, 2014 @ 21:20:28

          Interesuje me kada ubrzavate proces i pecete sapune da li ih vadite iz kalupa ili oh pecete u kalupu?

          Reply

  28. srb1389
    Jan 29, 2013 @ 00:07:05

    Molim za savet.
    Muž i ja smo spremali svoju prvu turu sapuna toplim postupkom.
    Sve je, čini se, ispalo dobro, osim što nam se sada čini da su premekani u odnosu na sapune na kakve smo navikli. Premda oni uopšte nisu mekani kad se uzme u obzir da smo ih jedva mešali koliko se masa zgusnula, ipak, ne nalikuju onim sapunima, tvrdim, kupovnim, koji bi komotno mogli da se rendaju. Recimo da najviše liče gustinom na plastelin pa sad ne znamo da li je to ok ili smo negde pogrešili?
    Inače, lepo se peru ruke sa njima, ne pene preterano ali su prijatni za korišćenje.

    Dakle, kako da nam sapuni budu onako tvrdi kao oni po radnjama, a da nam ne treba mešalica za beton da bismo ih napravili?

    Drugo, imali smo još jedan problemčić, a to je taj da smo teško mogli da ocenimo da li je saponifikacija gotova, naposletku nas je oboje peckao jezik pa smo morali da nađemo nekog trećeg jer smo mi izgubili osećaj.
    Da li je onaj osećaj peckanja na jeziku, kao recimo da probate nešto ekstremno kiselo, zapravo to što ne treba da se oseti i što je znak da saponifikacija nije završena?

    Unapred hvala na odgovoru.

    Reply

    • Slobodan Jovicin
      Jan 29, 2013 @ 13:30:50

      Prvi savet…predjite na rad izrade sapuna hladnim postupkom. Lakse se radi, krace traje. Toplim postupkom morate kuvati smesu satima…..
      Da bi sapun imao neku tvrdocu, mora se voditi racuna o vrsti ulja koje se koristi, odnosno njihov odnos u mesavini. Postoje u ulja koja daju MEKE sapune a postoje i ulja koja daju TVRDE spune. Njihov odnos bi trebao biti bar pola pola, da bi se dobio sapun normalne tvrdoce. Industrijski sapuni koji su JAKO TVRDI izlaze iz prese pod pritiskom od vise desetina bara. U nasim uslovima tako tvrde sapune NIKADA necemo dobiti…i ne treba. Bitna je i kolicina vode, ne sme je biti vise nego sto kalkulator izracuna, odnosno 33% od kolicine ulja. Visak vode utice da sapun duze vreme ostaje mekan. Jos jedna situacija u kojoj se dobija meki sapun je ta kada u ulje dodamo manju kolicinu NaOH. Normalno je dodati 3-8 % manje, ako taj ”popust” iznosi vise dobicete meksi i masniji sapun. Ako je sve dodato u predvidjenim kolicinama onda ostavite sapun na promajnom mestu da se prosusi ( svakako ako se radi hladnim postupkom mora odstojati 3-4 nedelje) gubitkom viska vode iz sapuna dobicete tvrdji sapun.

      Reply

    • manufaktura miletin
      Jan 29, 2013 @ 18:54:57

      Ponekad treba da budu gusti skoro da se kašika iskrivi prilikom mešanja! Kuvanje bi u proseku trebalo da se završi nakon sat do dva uz povremeno mešanje, a peckanje je znak da nije sva masna soda izreagovala. Možete sada sapun ostaviti par nedelja pa će se sam završiti hladnim postupkom. Verovatno nije opasan za kožu, a ako morate da ga koristite izbegavajte kosu, lice i osetljive delove tela.

      Reply

    • Erveheja Martinović Ela
      Feb 26, 2013 @ 14:28:50

      Jos jednom, NIKAO NE LIZATI SAPUNE KOJI SU RADJENI HLADNIM POSTUPKOM! :), ali stvarno, jako je opasno. Nisam videla da se tako dugo vremenski peku, ja ih pecem sat vremena na 50 i sve je ok. ali odlicno poznajem svoju rernu, jer mi je pravila probleme…cak primetim da je pretoplo, pa moram da je odskrinem. Kada sam ih jednom ostavila malo duze u kalupu….mozda desetak sati, nisam vise mogla da ih isecem…tako da cekaju preradu, ali tu je bila dodata so iz mrtvog mora, pa su se jako stegli. Sada kontrolisem i hladjenje, tako da mi secenje ide posle sat, sat i po, posle vadjenja iz rerne. Glicerinski sapun je malo komplikovan za izradu, a i treba dobrih 5 sati da bi se uradio, ako ne i vise. Pravila sam ga par puta, bio je dobar, cak odlican. Cim budem imala vremena napisacu, naravno u saglasnosti sa dragim Miletinima, recept i postupak. 🙂

      Reply

      • manufaktura miletin
        Feb 27, 2013 @ 11:34:53

        Naravno Ela, za tako nešto nije potrebo odobrenje! I hvala na lepim uputstvima!

        Reply

      • Bilja
        Mar 01, 2013 @ 12:52:04

        Ela, definitivno je Vaše vreme pečenja ono pravo. Naime, sapuni koji su pečeni pre pet dana, a po onom receptu četiri sata na 80stepeni od jutros imaju po površini sitne kristale kao da su posuti solju, naravno krti su i jako tvrdi. Ovaj višak sode nije se pojavio kod sapuna hladnim postupkom od te iste mase (podelila sam na pola, receprura Miletin), pa zaključujem da sam ove prve jednostavno prepekla. Sada sam u dilemi da li da ih preradim, dodala bih recimo jogurt ili mleko. Hoće li biti pogodni za upotrebu posle prerade? Još da dodam da sam u trag stavila ricinusovo ulje i mlevenu koprivu, kod pečenihj jedva zelena boja sa tačkicama koprive, kod ovih drugih prelepa maslinasta boja.
        Šta kažete, da prerađujem ili da bacam?

        Reply

      • Jovana
        May 14, 2014 @ 00:03:38

        Draga Ela, pratim tvoje komentare ovde i na Hemiji sapuna i uz tebe i sve koji dele svoje iskustvo po malo pravim sapune. Ono sto zaista zelim jeste da napravim glicerinski sapun, ali nigde ne mogu da nadjem recept. Nasla sam postupak na yt, ali kolicine upotrebljenih sastojaka nema, tako da mi to ne znači puno. Možeš li ti opisati postupak i dati nam recept? Hvala unapred, Jovana

        Reply

  29. Ivana
    Jul 07, 2012 @ 23:01:15

    Pozdrav,
    zanima me izrada sapuna, i počela sam proučavati. Zanima me kako da znam koliko vode ide, u slučaju da sama smišljam recept. Hvala,

    Reply

  30. Aleksandar
    Jun 09, 2012 @ 10:36:07

    Pozdrav! Mozete da mi pomognete? Da li znate gde mogu da kupim kalupe ili nesto sto moze da posluzi kao kalup? Hvala

    Reply

  31. zrinka wilhelm
    Apr 06, 2012 @ 07:58:04

    Mislim da je jedan od najobicnijih, najprirodnijih i najjeftinijih sastojaka za izradu sapuna – svinjska mast.
    Nju je sigurno u Srbiji lakse nabaviti nego ovdje u Njemackoj, gdje je poznato da se svinje tove nabrzinu i sa dodatkom antibiotika u hrani (brrrrrrrrr..)
    Vidim na njemackim forumima o rucnoj izradi sapuna hladnim postupkom da je svinjska mast u trendu i da su ti sapuni jako omiljeni i trazeni, samo – ovdje je cistu svinjsku mast moguce jedino nabaviti kod BIO-seljaka – a onda joj je i cijena visoka (otprilike kao i maslinovo ulje).

    Ideja (nije moja – procitala na jedom forumu):
    Svinjsku mast lagano zagrijavati (ni slucajno do kljucanja – TEK TOLIKO DA BUDE TECNA – cijeli postupak treba da traje oko 2 sata) sa puno latica nevena (Calendula) – da visokovrijedne tvari iz cvijeta nevena predju u mast, procijediti i dalje postupati kao i obicno.
    Ako netko zeli da sapun sadrzi i latice nevena, ne upotrebljavati te latice, vec na kraju (u fazu za premascivanje) dodati nove susene i smrvljene (ili cijele) latice.

    Reply

  32. biljana
    Feb 22, 2012 @ 23:24:59

    Kako mogu da dodjem do sirovina za izradu sapuna po pristojnim cenama ? Za sada ih kupujem u zdravoj hrani ali nisam zadovoljna. Ja trenutno probam a i ta proba nije bas pristupacna. U malom gradu sam i nemam dobru ponudu . Za sada mi sapuni lepo idu . Hvala puno na pomoci!!!!! Lep pozdrav

    Reply

  33. Ksenija
    Nov 20, 2011 @ 22:35:13

    Pozdrav! Lepo je videti nekoga ko savesno pravi sapune i postavlja fer cene u skladu sa koriscenijm sirovinama. Samo nastavite tako! Ndam se da cete postaviti jos divnih sapuna!

    Reply

Leave a reply to zoran_vujcic Cancel reply