Sapun od kozjeg mleka

Neki proizvođači u receptu jednostavno zamene vodu sa istom količinom mleka, ali vam mi predlažemo da za početak zamenite samo polovinu ove količine, a kasnije količinu možete menjati po ukusu.  Kada pravite ovaj sapun, zbog toplote i reakcije šećera iz mleka sa masnom sodom dolazi do neke vrste karamelizacije, i sapun postaje zlatno narandžast. Nekim ljudima je ovo neprivlačno, i može se smanjiti snižavanjem temperature rastvora masne sode, mleka i vode.

Koristi se osnovni recept, sa tom razlikom što se umesto 500 ml vode stavi 250 ml vode i 250 ml mleka. Vodu i mleko izmešate i stavite u modle za kockice leda pa u zamrzivač. Kad se zamrzne, pomešajte kockice leda sa masnom sodom i ostavite da se rastopi. U ovoj fazi možete dodatno sniziti temperaturu ako posudu sa ovom smešom stavite u veću posudu sa hladnom vodom. Dalje samo pratite osnovni recept!

10 Comments (+add yours?)

 1. Maki
  Mar 29, 2014 @ 23:25:11

  Pozdrav svima,
  da li neko zna sto se tice kozjeg sapuna, da li se susi i skladisti isto kao i ostali sapuni, Zbog mleka mislim? I da li je ok da sve sapune stavljam na tacne i da se tako suse do pakovanja?

  Reply

 2. denis kaljic
  Dec 28, 2013 @ 19:57:08

  hvala

  Reply

 3. Dragana
  Jul 15, 2013 @ 10:07:41

  Pravila sam sapun toplom metodom (kuvanjem) onako kako je to radila moja baba i zadovoljna sam. Sapun je bez ikakvih dodataka samo soda, masnoca i voda. Zanima me da li mogu tom metodom da pravim i sapun od kozjeg mleka i ako mogu kako?

  Reply

 4. Sasa Lukic
  Dec 02, 2012 @ 17:32:28

  Vrlo lepo objasnjeno i poucno-hvala

  Reply

 5. zrinka wilhelm
  Apr 06, 2012 @ 07:08:09

  Osim sapuna napravljenim sa mlijekom u NaOH fazi (sto dovodi do promjene boje i prejakog zagrijavanja sapunske mase ako se ne hladi u posudi sa ledenom vodom i ako mlijeko nije zamrznuto), sapun se moze praviti i sa vodom ili SOLE (zasicena solna otpina),a u zadnju fazu za premascivanje se moze staviti MLIJEKO U PRAHU (200g mlijeka u prahu pomijesano sa 100 g maslinovog ulja, etericna ili parfemska ulja po zelji – ne vise od 2,5 ml, susene i smrvljene biljke).

  Vazno: neka etericna i parfemska ulja prouzrokuju ne samo promjenu boje, nego i burnu i brzu termoreakciju – samozagrijavanje sapunske mase koja se tako brzo “stisne” da ju je gotovo nemuguce sipati u forme.

  Svi sapuni koji imaju ovu trecu fazu – premascivanje od 3-10% se manje pjene, pa zato uvijek stavljam svilu (opisala sam to u jednom drugom komentaru) koja pojacava stvaranje pjene.
  Pjenu stvara i shea (karitee butter), ricinus, stearinske pahuljice.

  Previse rizinusovog ulja u mjesavini masti i ulja prouzrokuje da se sapun sporo stvrdnjava i susi, te ima “tesku” gustu konzistenciju – zato ga ne stavljam vise od 50g na 2 kg mjesavine masti i ulja, a sto ima vise tvrdih masti (palmina mast, margarin, kakaobutter) – to bolje.

  Reply

 6. jovan
  Mar 28, 2012 @ 09:27:21

  Hvala na odgovoru, ali Vas molim da recept za sapun sa kozijim mlekom ponovite do u detalje.Nadam se da nisam previše zahtevan.Iako su mi pretenzije velike i ozbiljne, na žalost mnogo je nepoznanica i dalje…Molim da odgovor bude koncizan po pitanju recepture . Poštujući ovo sto radite, pozdravlja Vas Jovan iz Niša.

  Reply

 7. goca
  Feb 06, 2012 @ 16:21:57

  Beskrajno sam zahvalna na nesebicnom otkrivanju recepta i nacina pravljenja
  sapuna. Danas je zaista, retkost sresti osobu koja je spremna da podeli svoje znanje ovako javno, bez ikakve materijalne koristi za sebe.

  Da li je moguce dodati u trag ( mislim na vas osnovni recept), shea butter i (ili) kozije mleko?? Ako moze, kako da izracunam kolicinu?
  Srdacan pozdrav,

  Reply

  • manufaktura miletin
   Feb 07, 2012 @ 12:35:17

   Nije to ništa posebno, i nadamo se da će toga biti više. Možete staviti bilo kakav dodatak, a količinu preporučujemo da bude 2-3% od mase ulja. Možete dodati i 10-ak procenata, samo će se sapunu značajno smanjiti penušavost i kapacitet čišćenja. Za dodavanje mleka ipak koristite gornje uputstvo!

   Reply

 8. TOMISLAV
  Dec 13, 2011 @ 00:49:19

  veoma otvoreno i nesebicano pristupanje u nalazenju i resavanju problema ,moze se reci i biblijskom u smislu spasavanju samog sebe kao najsavrsenijeg bozjeg dela od deterdzenata mislim na komercijalne sapun e tecne i cvrste paste za zube i istovremeno cuvanje prirode od istih otrova.naravno upotrebom sapuna ,krema i ostalih kozmetickih preparata napravljenih od biljnih sirovina .ja sve to znam ali sam nesiguran u izradi sapuna pa vas molim da mi omogucite da jednom posmatram i ucestvujem u izradi kako bi mogao samostalno to da radim ako mozete i zelite da mi pomognete nazovite me na .sa postovanjem tomislav.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: