Tečnost za pranje suđa od pepela-ceđ

Porodica Lazić koja živi kod Valjeva je jedna od retkih koja koristi pepeo za pravljenje tečnosti za pranje suđa: “Za ceđ smo čuli od meštana sela u koje smo se doselili, mada smo ranije čuli da Švajcarci čistim pepelom peru posuđe za pranje sira, da im ne bi gorčio. Jedno vreme smo i mi samo pepeo koristili za suđe, misleći da je kuvanje ceđi bespotrebna gnjavaža, pa nam se onda zapušila odvodna cev za sudoperu. Naravno, mi smo jedini na širem području koji ceđ koriste, oni koji i znaju za nju je valjda smatraju zastarelim sredstvom. Nama je ona blagodet jer vodu iz sudopere direktno puštamo u baštu. Na taj način smo minimizovali potrebu za zalivanjem.”

Njihov recept za ceđ, tj. tečnost kojom peru suđe: pomešati 1 deo drvenog pepela (najbolje prosejanog, očišćenog od komadića uglja) i 2-3 dela vode, i prokuvati da baci nekoliko ključa. Može se pepeo dodati i u ključalu vodu, svejedno je. Ostaviti da se istaloži pa tečnost koristiti za obično pranje suđa, a talog je odličan za ribanje šerpi, plehova – bilo čega zapeklog.

Ceđ je izuzetno dobro sredstvo za pranje, naročito metala i stakla. Jedina mana joj je što snažno isušuje ruke, pa su poželjne gumene rukavice. Ukoliko perete suđe u prirodi, možete koristiti retku pastu od vode i pepela koja se nanese na prljave površine, ostavi nekoliko minuta i zatim ispere. Aktivna supstanca u pepelu je KOH (kalijum hidroksid ili kaustična potaša), koji se isto kao i NaOH (kaustična soda) koristi za pravljenje uglavnom tečnih sapuna! Ranije se sapun kuvao od pepela i otpadnih masnoća.

2 Comments (+add yours?)

  1. edit
    May 18, 2012 @ 12:28:11

    Gde mogu kupiti KOH? Kakva prodavnica? Apoteka ili gde? Hvala!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: