Problemi prilikom pravljenja

Kada stvari krenu nizbrdo  prilikom pravljenja sapuna, za početak probajte da utvrdite gde je problem!

Velika temperatura u kalupu

Tipične greške:

-Loš recept- nekada se dogodi da je recept neispravan, ili da je greškom pogrešno protumačen, posebno ako su mere date u različitim jedinicama (deo u gramima, deo u dekagramima i sl.)

-Pogrešno modifikovan recept- desi se da nedostaje određena količina ulja i da se jednostavno zameni drugim uljem, što može da poremeti proces. Uzmite kalkulator i napravite tačan recept u skladu sa raspoloživim materijalom.

-Neprecizno merenje- mehaničke vage, posebno one sa oprugom mogu imati dosta odstupanja, što je posebno izraženo kada se prave male količine.

-Nedovoljno mešanje-

previše ulja

Ovo je izaženo kod ručnog mešanja, tada baza nije pravilno raspoređena, može ostati u gromuljicama. Nekada se pojave «džepići» od par milimetara u sapunu  koji sadrže ulje. Ako je sapun samo malo «oznojan» i sa malo masnoće na površini može se normalno koristiti.

-Prebrzo hlađenje- isto kod ručnog mešanja, početnici bi trebalo da koriste makar običan mikser. Ovaj problem zna da nastane i kod stvaranja «lažnog» traga! Kada mislite da se trag pojavio, mešajte sapun 30-40 sekundi kašikom. Ako je i dalje gustine pudinga – trag je pravi i može u kalup.

-Prebrzo hlađenje u kalupima- za završetak saponifikacije treba donekle zadržati temperaturu koja će se razvijati iz hemijske reakcije koja se odigrava narednih 10-12 sati, i na sobnoj temperaturi kalupe treba potpuno pokriti ćebetom.

-Prevelika temperatura u kalupima– isto rešenje: jedno ćebe kada je temperatura 20-ak stepeni!

Po simptomima:

 

            -Nakon sušenja sapun je krt i pojavljuje mu se beo prah na površini- ima previše masne sode, sapun je opasan za kožu, ali se može popraviti pretapanjem! (v. poseban članak) Potrebno je utvrditi tačno koliko manjka ulja u receptu, i prilikom pretapanja ga dodati.  Ako niste sigurni kolika je greška možete dodati 15% ulja, ali je rezultat neizvestan.

-Nakon sušenja sapun je mekši, masne površine- ima previše ulja, može se pretapati i tada treba dodati masnu sodu. Isto utvrditi koliko fali i to dodati. Ako je to nemoguće utvrditi dodajte 10% ali opet bez garantovanog ishoda.

-Nakon sušenja sapun je prilično mek, ali suve površine- saponifikacija je potpuna, jedino u sapunu ima viška vode, ili je u receptu upotrebljeno previše «mekih» ulja (kao što je suncokretovo). Ako ima viška vode, posle dodatnog sušenja će se malo smežurati, a u slučaju «mekih» ulja može se koristiti bez ikakvih problema ili se može pretopiti zajedno sa tvrdim sapunom. Tvrdog sapuna treba staviti najmanje koliko i mekog.

-Separacija-

Separacija

Masna grudva pliva u žutoj ili braon nagrizajućoj tečnosti- ovo deluje neprijatno i obeshrabrujuće, a posledica je ili neadekvatne temperature tokom mešanja, nedovoljnog mešanja ili previše toplote u kalupima. Nekada se zaista dogodi bez očiglednog razloga! Pretapanje će ga potpuno srediti.

-Izostanak stvaranja traga i zgušnjavanja- previše vode može da spreči zgušnjavanje, ali treba završiti postupak kao sa običnim sapunom, i kasnije ga ostaviti dosta duže da se suši. Sapun će biti dobar ali mek. Može se čak otopiti u vodi (npr. dvostruka težina sapuna) uz blago zagrevanje (pedesetak stepeni) i koristiti za rublje ili kao tečni sapun. Nekada i previše dodataka može da izazove ovakve efekte. Ako je uzrok previše ulja ili možda problematična masna soda (ili manjak iste) treba ga pretopiti sa korekcijom sastojaka.

Kada se pojavi neki od ovih problema, treba samo pribrano proveriti navedene simptome i pokušati oporavak, jer, na greškama se uči!

22 Comments (+add yours?)

 1. Mirjana Peric
  Jan 29, 2017 @ 11:43:22

  sve am dobro uradila sapun je kao puding umjesto destilirane vode sam koristila hidrolat lavande ,,sapun je kremast i mirisanali nakon 12 h stvrdnuo se tek nesto malo ..dali ce se stvrdnuti da ga pustim danima u kalupu ili da ga preradim .. bas mi zao ,,

  Reply

 2. Marija
  Apr 12, 2015 @ 12:49:53

  Zasto pH vrednot sapuna mora biti ispod 9,5?

  Reply

 3. gordana
  Jan 12, 2015 @ 02:36:45

  kako popraviti sapun koji se nije stegao?

  Reply

 4. Vladimir Lončar
  Nov 04, 2013 @ 10:35:41

  Poštovani, zainteresovan sam da pravim sapun po Vašoj recepturi, ali me zanimaju još neke stvari. Prvo: da li eterična ulja koja Spominjete mogu da zamenim običnim jestivim uljem (od suncokreta) ili eventualno životinjskom (pilećom) mašću? Drugo: da li veličina kalupa određuje broj ćebadi, tačnije temperaturu hlađenja u kalupima i vreme potrebno za hlađenje? I treće: ukoliko ne želim da koristim masnu sodu (NaOH) nego želim bazu dobijenu od kuvanja pepela (ako se ne varam KOH) kakva je razlika u recepturi? Hvala unapred.

  Reply

  • Manufaktura Miletin
   Nov 04, 2013 @ 19:27:56

   Etarska ulja samo izostavite iz recepta, a za 1-2 kg sapuna se obično stavi jedno ćebe. KOH možete koristiti, podesite samo kalkulator za ovu bazu, a dobijanje iz pepela je poseban postupak koji ćemo jednom obraditi (možete i vi napisati ako probate). Sa KOH se pravi tečan sapun, tako da za početak ipak probajte da napravite čvrsti.

   Reply

 5. Dana
  Nov 03, 2013 @ 13:48:13

  puno pozdrava za sve! teba hitno da napravim jedan providni sapuncic,nabavila sam tecni glicerin i ne uspevam nista da napravim od njega,molim vas ako znate neki jednostavniji recept za providni sapuncic mnogo bi mi pomogli (nemam vremena da ga kuvam,a glicerinsku bazu tvrdu ne mogu da nadjem).unapred hvala!

  Reply

 6. Dana
  Apr 09, 2013 @ 13:24:40

  Puno vam hvala na pomoci!

  Reply

 7. Dana
  Apr 07, 2013 @ 11:39:44

  recept je: 300g maslinovog ulja od toga pola macerat od nevena,300g palminog,100g ulja od kukuruznih klica,150g suncokreta,100g voska, NaOH 123g i H2O 316 u trag dodato 28g ricinusa,et. ulje od pomorandze i pire od maline (bez semenki) oko 100g, ako treba da pretapam-nisam to radila, pa ako moze objasnjene. HVALA ELA

  Reply

  • Manufaktura Miletin
   Apr 08, 2013 @ 08:23:50

   Ova količina NaOH je taman za osnovna ulja (kojih je 950g), tako da je premašćivanje nekih 5% (ili 22 grama) i uz to može još nekoliko procenata dodataka (pr.2-3) a ostatak je višak. Ovo sve znači da će sapun verovatno biti potpuno dobar, mada vrlo mek. Ako niste zadovoljni, jednostavno prilikom pravljenja novog sapuna (sve uradite po receptu) na kraju dodajte trećinu starog.

   Reply

  • Erveheja Martinović Ela
   Apr 08, 2013 @ 18:51:12

   Dano, izvinjavam se nisam mogla da stignem da bilo sta napisem…I meni se desavalo da kada dodajem pire voca nesto krene naopako…verovatno nema veze sa izradom nego sa procentom tecnosti u vocu, koju mi nazalost ne mozemo ni da znamo. Kada ga pretapam, obicno ga isitnim ili izrendam i onda stavim u kesu od zamrzivaca, pa u toplu vodu na neko vreme. Ponekad treba dodati i malo tecnsti, obicno pola decilitra na pola kg sapuna, a kad je ovako mek mozda i ne treba. Kad se istopi i postane ujednacen istresem u neku ciniju dodam sta mislim i ponovo u kalup. Eto, :)..ne brinite, nego samo napred, 🙂

   Reply

 8. Dana
  Apr 06, 2013 @ 13:02:56

  Puno hvala na prethodnom odgovoru! Opet imam odredjenu vrstu problema! Pravila sam sapun sa 3vrste mekih ulja+palmino + vosak,sve ukupno 950gr i premastila sa ricinusom 28gr. Sapun izgleda lepo,nema nikakva odvajanja masnoce niti bilo sta cudno ali stoji vec 10 dana u kalupu nije se stegao u potpunosti da bih ga izvadila! da li bi mu naskodilo da ga stavim u frizider ili nesto drugo? unapred hvala

  Reply

  • Erveheja Martinović Ela
   Apr 06, 2013 @ 23:01:36

   Ja bih Vam preporucila da ga pretopite, ipak je negde neka greska. Ne bi trebalo da se bas tako dugo ne stegne ako ste sve izmerili, a pre toga sracunali kako treba. Mozda ne bi bilo lose, naravno ako hocete, da nam napisete kompletan recept, pa da svi pogledamo i resimo dilemu sta eventualno nije u redu, 🙂

   Reply

 9. Dana
  Jan 12, 2013 @ 11:55:53

  Imam PROBLEM! Napravila sam prvu turu sapuna 3.12.2012. ( po vasem osnovnom receptu) i sada mi je Ph 9,2 a pre 15-ak dana bio je 9,5. Da li mi se potkrala neka greska i zasto tako sporo spada Ph vrednost? sušim ga na sobnoj temperaturi od 23°-26°! Puno pozdrava i unapred HVALA!

  Reply

 10. Labud.ns
  Oct 27, 2012 @ 12:26:59

  Nemam komentar ali imam pitanje. Objasniću postupak i način na koji sam radio.
  Osnova je napravljena po receptu iz kalkulatora i “uspela” je odlično, bar po izgledu. Nakon što je odstojala mesec dana, izrendao sam je i počeo sa pretapanjem u cilju dodavanja dopunske masnoće i drugih sastojaka. Pretapanje sam vršio na pari (šerpa u šerpu), uz dodatak određene količine destilovane vode. Posle izvesnog vremena masa je počela da dobija neki providan izgled sjedinila se ali se nije otapala. Isti izgled je ostao i kada sam dodao još vode. Delovalo je kao da jako teško apsorbuje vodu, a masa je bila jako gusta i želatinasta. Na 1 kg osnove sam dodao čak 1l vode i nisam dobio nikakvo poboljšanje u smislu otapanja. Na kraju – posle nekih dva sata neuspešnog pokušaja sam tu masu presuo (varjačom) u plastičnu posudu. Posle nekih 12 h se nije stvrdla.
  Još da napomenem da sam pretapao neke sapune koji su pravljeni u isto vreme kad i ta osnova, ali su dodatni sastojci dodati pred kraj procesa. Ti sapuni su se pretopili izuzetno uspešno.
  Ako neko ima bilo kakvih saznanja i ideju šta bi ovo moglo da bude neka napiše!

  Reply

  • manufaktura miletin
   Oct 28, 2012 @ 19:30:32

   Bilo bi lepo da dobijemo detaljno uputstvo o pretapanju, pošto je to relativno teško dobro izvesti. Samo pretapanje može biti izuzetno korisno za popravljanje neuspelih sapuna, iskorištavanje otpadaka, i najvažnije, kao metod za dodavanje etarskih ulja i dr., jer se dodavanjem u masu bez masne sode najmanje gube ovi skupi sastojci! Znamo da ima sapundžija koji ovo rade, a nama nije nikada pošlo za rukom da pretapanje izvedemo bez komplikacija. Glavni problem je što se sapuni posle sušenja skupe, pa im se smežura površina (jer se u tom postupku dodaje voda). Mogu se posle dodatno iseći ali to traži puno vremena. Fabrike to rade brizganjem blago zagrejanog sapuna u kalupe i presovanjem-najmanje se gube mirisi, a nema naknadne obrade.

   Reply

 11. zrinka wilhelm
  Apr 06, 2012 @ 07:38:08

  Kao i Ksenija, i ja imam nekoliko primjedbi:
  Najradije pravim sapun ZIMI, jer ga onda mogu “izbaciti” na terasu:)

  Medjutim, treba se odluciti – ili ga izolirati da se i dalje sam zagrijava ili ga staviti na hladno.
  Izolacija sprecava da se sapunska masa po rubovima forme brze hladi a iznutra sporije – sto ne dovodi do konacnog upropastavanja, ali sapun ima ruzan izgled (npr. iznutra svjetliji, a po rubovima tamniji) – iako, to mi se dogodilo jedino sa mlijecnim sapunom (mlijeko u NaOH fazi).

  Sto se tice “netocnog mjerenja” – to je kod mene vec rijeseno time sto svaki sapun premascujem (treca faza – maslinovo ulje sa dodacima 3-10%) – tako da ako odnos NaOH otopine i mjesavine masti/ulja NIJE BAS NAJTOCNIJI (naravno, ne smije se raditi o velikim odstupanjima) – dakle, onda je npr. visak masnoce zajedno s fazom za premascivanje ustvari rijesen.
  A ako je netko stavio malo vise NaOH nego sto treba, onda ce to rijesiti ta faza za premascivanje, jedino, ako smo htjeli premastiti sa npr. 7%, a onaj visak NaOH nam proguta dio mase ulja za premascivanje – onda se samo to premascivanje smanjilo.

  Pojavljivanje potase na povrsini – kao sto i Ksenija kaze, dolazi od djelovanja kisika i – zaista nije opasno – sa zrelog sapuna se moze ukloniti SUHOM MIKROFASER krpom.
  No, najcesce se i ne pojavljuje ako je upotrebljena ona treca faza za premascivanje.

  Nisam jos nigdje vidjela da je netko spomenuo problem da gotov sapun NEUGODNO ZAUDARA NA AMONIJAK.
  Meni se to dogodilo kad sa pretapala ostatke sapuna koji nastaju prilikom sjecenja sapuna iz formi (kalupa).
  Sve te ostatke sam stavila u posudu, ulila 1 dozi (200g) kokosovog mlijeka i u vodenoj kupelji otapala (najbolje je kad se ti ostaci izrendaju jer se onda najbrze otope). Na kraju sam dodala (kao fazu za premascivanje maslinovo ulje u kojem sam stapnim mikserom smrvila ljuskice i kostice grozdja – sadrze visokovrijedne tvari).
  Taj sapun je u pocetku neugodno mirisao na amonijak – no kasnije je taj miris nestao i sapun je odlican.

  Za one koji takodjer imaju tih sapunskih ostataka ili neuspjele sapune jedan RECEPT:
  Kao gore opisano sve izrendati, umjesto kokosovog mlijeka dodati jednu salicu jake crne kave zajedno sa talogom (a moze se dodati jos malo mljevene kave), te sitno smrvljenih zobenih pahuljica (2 zlice) – TO JE IZVRSTAN KUHINJSKI SAPUN KOJI OTKLANJA NEUGODNE MIRISE (bijeli luk, riba etc) SA RUKU, te tragove rada u vrtu.

  Reply

 12. Ksenija
  Feb 18, 2012 @ 18:18:35

  Zanimljivo, ali ima odredjenih stvari koje su netacne. Za saponifikaciju nije potrebna visoka temperatura, i to da li cete forsirati ili pokusati da sprecite gel fazu, ima samo estetsku posledicu na kraju. Saponifikacija ce se odigrati i ukoliko sapun u modli stavite u frizider i ima mnogo sapundzija koje vise vole kremasti izgled koji se ovim trikom dobija.
  Neadekvatna temeratura tokom mesanja takodje ne postoji, bar ne ovako kako ste je vi opisali. Saponifikacija ce se odigrati i ako je rastvor sode stajao danima, i ako ulja/buteri nisu istopljeni. Naravno, ako je recept tacan.
  Nije sasvim tacno ni da je sapun sa sodinim prahom odozgo opasan za kozu niti da je uzrok ovom fenomenu posledica previse sode. Pravi uzrok jeste oksidacija, tj. sapun je bio izlozen kiseoniku pre zavrsetka saponifikacije. Ovaj visak sode je zanemarljiv i spira se prilikom prvog koriscenja sapuna.
  Inace, zanimljiv clanak, volela bih da vidim vise vasih sapuna. Pozdrav, Ksenija

  Reply

  • manufaktura miletin
   Feb 19, 2012 @ 07:24:44

   Hvala na pomoći! Da ne bude zabune, u člancima dajemo vrednosti i okvire koji su se najbolje pokazali ili su opšte prihvaćeni. Po našem iskustvu su upravo takvi kako navodimo. Jedino skrećemo pažju na sapun sa masnom sodom na sebi- soda je izuzetno opasna, izbegavajte, ili otvorite četvore očiju ako baš morate da ga koristite. Za postizanje kremastog izgleda u frižideru nismo znali i uskoro ćemo probati!

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: