Permakultura

 

Vi "zeleni" morate razumeti da će uništenje planete možda morati da bude cena koju ćemo platiti radi zdravlja ekonomije!

Vi "zeleni" morate razumeti da će uništenje planete možda morati da bude cena koju ćemo platiti radi zdravlja ekonomije!

Izraz nastao spajanjem reči PERMAnentna agriKULTURA je način stvaranja uravnotežene ljudske okoline. Osim agrikulture, u sebe uključuje i kulturu stanovanja, infrastrukturu, životinje i sve druge elemente koji okružuju čoveka. Pokušava da stvori  njihovu optimalnu kombinaciju, tako da svaki element ima višestruku funkciju i pomaže drugim (krov terase koji je projektovan da štiti kuću od letnjeg sunca, a zimi dopušta da zraci prođu i greju kuću, ili jezerce koje je izvor insekata za lokalni eko sistem, služi i kao rezervoar vode u sušnom periodu, dok zimi reflektuje zrake niskog  sunca na biljke koje su osetljive na hladnoću). Ovakav pristup traži manje  fizičkog rada, ali i više posmatranja prirodnog sistema i razmišljanja. Temelj promene je u shvataju da čovek nije vlasnik prirode, nego jedan njen mali (mada najkompleksniji) deo.

Dosadašnje ponašanje čoveka je bilo prilično jednostrano i  eksploatatorsko, i remetilo je normalne (permanentne!) cikluse. Pre to nije bilo mnogo primetno, ali u poslednjem stoleću je došlo do tolike eksplozije populacije, da je to počelo da liči na invaziju skakavaca. I svaki čovek svakog dana mora da jede, a hrana se proizvodi uz obilje hemikalija i ogromnu degradaciju zemljišta. Svaki čovek mora da koristi wc i sanitarnu vodu, što stvara nepojmljive količine zaraznog otpada, koji se razblaži i zagadi pet puta više vode koja se potom jednostavno gurne u zemlju, more ili reku! Samo vizualizujte sve ljude koje ste videli danas, kako se jednom istuširaju i koriste wc, a to sve se BEZ PREČIŠĆAVANJA direktno ulije u reku. Oni koji tvrde da postoji prečišćavanje se sigurno ne bi usudili da se okupaju u toj reci, a kamoli da jedu hranu navodnjenu vodom iz nje. Ovo liči na stare gradove u kojima su stanovnici izbacivali smeće kroz prozor, pa su smrad, zaraze i smrt bili svakodnevica. Jednostavno nas je previše da bi se ponašali ovako. Lepše je menjati  loše navike dobrovoljno nego kad budemo prisiljeni na to. Element ove priče su i hemikalije koje koristimo za pranje i koje dodatno komplikuju sliku.

Permakultura takođe omogućuje da se skine najveća moguća količina useva, uz što manje rada, i uz stalno poboljšavanje zemljišta! Uz to je velika razlika u hrani koja raste iz zemlje iz koje su isisani mikroelementi i ubijeni svi živi organizmi (praktično sve oranice) , i iz zemlje sa glistama, bakterijama, gljivama i insektima koja vrvi od života i u kojoj sve nezadrživo buja! Otpad iz wc-a se može kompostirati, iz čega nastaje savršeno upotrebljiv humus za biljke, siva voda iz domaćinstva (otpadna voda osim iz wc-a) se uz odgovarajuća sredstva za pranje može koristiti za navodnjavanje, sve što se ne iskoristi za jelo kao i sve ljuske, lišće i otpaci se mogu vratiti u baštu gde će ih željno dočekati horde gljiva, bakterija i insekata!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: