Deterdžent od tvrdog sapuna za pranje rublja

Dobili smo lep komentar od g-đe Kaće Kockar u kojem je opisano pravljenje deterdženta za pranje veša, pa mislimo da ga vredi predstaviti u članku jer je vrlo koristan! Kaća kaže: ” Prve sapune ćerka i ja smo napravile početkom marta. Možete zamisliti nasu sreću kada smo videle da smo uspele, SREĆA!!!!!!!!!!!! Svako sledeće pravljenje novo iskustvo. Uvek ima još, pa sam tako ja “čačkala” po internetu i pronašla recept za tečni deterdžent za veš masinu. Evo ga : 1 komad biljnog sapuna sitno izrendati i polako umešati u 3 litre vruće vode. Kada se otopi dodati 2 velike kašike sode bikarbone te promešati da se otopi. Dobijenu masu preliti u plastičnu posudu i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati 20 do 30 kapi eteričnog ulja. Ohlađeni deterdžent presuti u odgovarajuću bocu sa čepom. Pre upotrebe promućkati. Mi ovim detrdžentom peremo beli i šareni veš ali bez predpranja. Doza nam je 2 dcl, odnosno čaša od jogurta. ”

Njihovo iskustvo je jako pozitivno, kažu da je veš odlično opran i mirišljav i da više ne kupuju prašak za veš! Svaka čast i samo tako nastavite!

6 Comments (+add yours?)

 1. Maki
  Mar 10, 2014 @ 22:43:48

  Za izradu ovog sredstva za pranje veša sam koristio Merix sapun za pranje (250 grama) i: Smesa kada se ohladi, pretvori se u želatinastu masu koja je kao puding. Malo ga promešam i izmućkam pa može da se koristi tj postaje tečna… Jel to normalno? Na sapunu piše da je 30% sapun pa mi nije baš jasno…

  Reply

 2. zvezdan
  Jun 07, 2013 @ 15:31:55

  hvala na brzom odgovoru. znaci, mera je 100 grama sapuna na 3 litre vode. napravim ovih dana pa objavim rezultate..
  p.s. Nadam se da imate uspeha te da ce biti jos veci, pre svega zato sto vam to toliko ljudi, zajedno sa mnom, zeli. Drugo, vas uspeh je vazan jer se bavite poslom ne narusavajuci prirodu sto je jos vaznije kada se uzme u obzir da se industrije utrkuju ko ce vise da nas otruje. Zato vam hvala.

  Reply

 3. zvezdan
  Jun 06, 2013 @ 13:43:16

  postovani, mene u vezi ovog deterdzenta interesuje da li moze da se koristi onaj sapun sto se dobija iz masti? njega imam..

  Reply

 4. manufaktura miletin
  Nov 11, 2012 @ 08:20:49

  Komad je 100g, voda može biti iz bojlera, a nema veze ako je sapun premašćen. Čak se za deterdžent koristi sapun koji je izrazito oštar (visok Ph). Jedino izbegavajte sapun koji se oseća na užeglo ulje da vam ne bi veš mirisao isto.

  Reply

 5. tomislav
  Nov 10, 2012 @ 22:34:37

  KOLIKI KOMAD BILJNOG SAPUNA U GRAMIMA I NA KOLIKO STEPENI UGREJATI VODU I DA LI JE BILJNI SAPUN PREMASCIVAN??#

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: