Andrein stik dezodorans

Andrea iz Novog Sada je sa nama podelila umeće pravljenja stik dezodoransa! Njeno iskustvo u pravljenju sapuna i kozmetike je dugo više godina. Ona kaže: “Nakon sapuna, počela sam da se interesujem za kompletnu homemade kozmetiku – kreme, krute losione, šampone, vosak za depilaciju, pilinge, bombice za kupanje… I mnoge druge nekozmetičke stvari ;)
Evo jednog isprobanog recepta za stick dezodorans: 25g kakao putera sa 25g maslinovog hladno ceđenog ulja istopite na pari, i u to dodate 30g kukuruznog skroba (npr drOetker jer ne sadrži GMO) i 20g sodebikarbone. Ostavite da se prohladi, povremeno mešajući. Pre nego što se skroz stvrdne, razdelite ga u manje posude sa poklopcem ili stara pakovanja stick dezodoransa (prethodno dobro očišćeni i prebrisani alkoholom) i ostavite da se skroz ohladi. Ova količina dezodoransa će vam verovatno trajati više od 3 meseca, tako da nenačete kutijice čuvate u frižideru ili podelite sa rodbinom i prijateljima. Ako vam je dezodorans prejak, zamenite deo sodebikarbone kukuruznim skrobom, a ako vam je slab obrnuto. Sodabikarbona je ta koja ima dezodozirajući efekat, ali ume da isušuje osetljivu kožu, tako da odnos prilagodite sebi. Takođe, kakao puter (možete ga naći u nekim apotekama) i maslinovog ulje možete zameniti extradevičanskim kokosovim uljem (ukupno 50g).  U dezodoranse nisam stavljala eterično ulje jer svako  ima svoje dejstvo na organizam, pogotovo kada se nanosi na tako osetljiv deo tela gde može lako i ceo dan da se apsorbuje. Ukoliko nekome smeta miris maslinovog ulja, može ga zameniti nekim drugim, npr bademovim uljem, a kakao puter (ukoliko nije jako prerađen) daje prijatnu čokoladnu notu. :)”

Hvala Andrea!

9 Comments (+add yours?)

 1. Anonymous
  Jun 01, 2018 @ 13:32:33

  da li se kod vas moze kuiti ambalaza za stik…nekolko komada

  Reply

 2. Magdalena
  Jan 15, 2013 @ 12:26:25

  Ja sam kupila na ovoj adresi:
  http://www.feniks-doo.co.rs/html/pro1.html

  Reply

 3. Marija
  Sep 30, 2012 @ 22:39:09

  Andrea moze li se dobiti recept za sampon?
  Sto se tice skroba po najnovijim istrazivanjima je potvrdjeno da skrob ne stvara gljivice, i da tacno je da se koristi kao talk – i nase bake su ga koristile mesto bebi pudera.

  Reply

 4. Annabella
  Mar 31, 2012 @ 19:56:45

  Probala sam ovaj recept i veoma sam zadovoljna! Hvala vam!

  Reply

 5. Ševek
  Mar 29, 2012 @ 19:00:45

  Gde ima dima ima i vatre-definitivno moram probati ovaj dezodorans!

  Reply

 6. Aranjues
  Mar 29, 2012 @ 18:53:48

  kukuruzni skrob je dusu dalo za umnoavanje gljivica i bakterija. ne znam ni jednu psihicki zdravu osoba koja bi stavila skrob ispod svog pazuha

  Reply

  • manufaktura miletin
   Mar 29, 2012 @ 19:44:28

   Sajt je zamišljen kao mesto razmene iskustava. Svi argumentovani komentari su dobrodošli, ali vas molimo da budu napisani na pristojan način i da ne vređaju druge.

   Reply

  • Andrea
   Apr 01, 2012 @ 03:48:44

   Bez obriza na ton, primedba može biti na mestu. Nisam naišla na izjave da kukuruzni skrob utiče na umnožavanj bakterija, a što se tiče gljivica, tu se mišljenja razlikuju. Kukuruzni skrob se koristi u kozmetici umesto talka i kao bebi-puder. Ako imate sumnje u to kako bi na VAŠ organizam delovao, uvek ga možete izbaciti iz recepta, ali imajte na umu da to nije jedini sastojak. Moje iskustvo sa datom kombinacijom sode bikarbone i kukuruznog skroba je dobro, što ne znači da će tako biti kod naredne osobe. Mislim da su otvoren stav, odgovornost za svoje telo i zdrav razum važni za one koji se upuste u pravljenje domaće kozmetike… 🙂

   Reply

   • Saša
    Oct 31, 2012 @ 10:02:19

    Pozdrav Andrea.
    Hteli bismo da napravimo dezodorans po Vašem receptu, ali nam je problem ambalaža. Sve prazne kutije smo već pobacali 🙂
    Znate li možda gde se u Novom Sadu mogu pronaći prazne kutije za dezodorans?
    Hvala

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: