Sapun star preko 30 godina! (+uputstvo za kuvanje domaćeg sapuna)

Ako vas neko pita koliki je rok trajanja domaćeg sapuna, možete slobodno da odgovorite-više od 30 godina! Ovaj neverovatan sapun smo dobili od g-đe Branke Radojčić iz Kikinde, a nađen je na tavanu gde je na otvorenom stajao više od tri decenije. Bio je prekriven slojem prašine i patine (sl.1) koju smo skinuli nožem, a za sečenje smo morali upotrebiti testeru za gvožđe! Ispod ovih slojeva se ukazala veoma fina tekstura boje ćilibara. Nismo odoleli da ga odmah probamo! Sapun veoma lepo peni, i fantastično pere! Nema miris i jako je prijatan za kožu. Jedan komad ćemo iskoristiti, a ostatak ide na policu da odstoji još koju deceniju;)

Gđa Zrinka Wilhelm iz Nemačke nas je počastvovala podelivši sa nama svoje bogato znanje, a izdvajamo deo koji se odnosi na kuvanje domaćeg sapuna: „Domaći sapun se kuha (u davna vremena vani u kotlovima od masnoće i otpadaka koji sadrže masnoću – koža, kosti i sve ostalo): Da bi nastala sapunska masa, mora se dodati NaOH i miješati da se sve homogenizira. Onda se dodaje sol – na jedan kotao i nekoliko kilograma. Na površinu kotla ispliva sapunska masa koju se mora pročistiti. Dakle, tu masu što je isplivala se stavlja u drugu posudu pa se dalje kuha – na jedan kotao se dodaje još nekoliko litara vode i kad je masa jako gusta, ali se jos moze mijesati – jos soli. Važno je da ta sapunska masa na kraju “pliva” na onoj vodi koja je ostala (nije isparila), da bi eventualne nečistoće ostale u toj vodi. To i jeste osnovna razlika u odnosu na naše sapune: Iz domaćeg sapuna se potpuno izdvojio glycerin (zajedno sa onim otpacima i vodom), a u našim sapunima on ostaje. Druga vazna razlika je ph-faktor: Kod “hladnih” sapuna je on nizak (nakon zrijenja je on oko 7), a kod domaćeg sapuna je on prilično visok – oko 12. Zato domaći sapun isušuje kožu i nije baš za svakoga podnošljiv jer je “oštar”:) Svinjsku mast je sigurno u Srbiji lakše nabaviti nego ovdje u Njemackoj, gdje je poznato da se svinje tove na brzinu i sa dodatkom antibiotika u hrani (brrrrrrrrr..) Vidim na njemackim forumima o ručnoj izradi sapuna hladnim postupkom da je svinjska mast u trendu i da su ti sapuni jako omiljeni i trazeni, samo – ovdje je čistu svinjsku mast moguće jedino nabaviti kod BIO-seljaka – a onda joj je i cijena visoka (otprilike kao i maslinovo ulje).“

Dodatak:
Svinjsku mast lagano zagrijavati (ni slučajno do ključanja – TEK TOLIKO DA BUDE TEČNA – cijeli postupak treba da traje oko 2 sata) sa puno latica nevena (Calendula) – da visokovrijedne tvari iz cvijeta nevena pređu u mast, procijediti i dalje postupati kao i obično. Ako netko želi da sapun sadrži i latice nevena, ne upotrebljavati te latice, već na kraju (u fazu za premašćivanje) dodati nove sušene latice.

1 komentar (+dodajte svoj?)

  1. zrinka wilhelm
    Apr 08, 2012 @ 23:27:54

    Cudesno!!!
    Je li to pocetak muzeja sapuna Miletin?🙂

    Interesantna je povijest nastanka sapuna – nezna se da li je to bas tako bilo – ali mi se prica cini prilicno realisticna.
    Sapun su navodno „pronasli“ Maje, Inke, Asteci – odnosno spanjolski konkvistadori koji su otkrili zrtvenike ovih indijanskih plemena.
    Na tim zrtvenicima su spaljivani vjerovatno oni koji su bili zrtvovani, a naravno da je bilo i nespaljenih organskih tvari, kao sto je krv, koza, kosti i sl. – a time i puno masnoce.
    Nakon kise su se pepeo, ugljen od kojih je nastajala bazicna faza (mislim da je to sto se u Srbiji zove cedj) spajali sa masnim ostacima i doslo je do manje vise spontane saponifikacije.
    To je sve ostajalo na tom mjestu i kad bi opet pala kisa – pocelo je da se pjeni.
    Ostatak price – a sigurno i odusevljenje onih koji su to otkrili si mozemo samo zamisliti.

    Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Sosini fini sapuni

%d bloggers like this: