Ova fantastična supstanca se koristi u izradi sapuna kao dodatak, a ima jako široku primenu od filtera za vodu, maski za vazduh,
u vidu tableta za neutralisanje trovanja i protiv dijareje, u hemiji, za popravljanje tla (“terra preta”) i dr. U stanju je da veže veliki broj opasnih materija, (bojnih) otrova, teških metala i raznih nečistoća. Dobija se žarenjem organske materije u sredini bez kiseonika a postupak nam je pojasnila gđa Zrinka Wilhelm: “Ugljen se dobije kad se cijeli kokos probuši, kokosovo mlijeko odlije, kokos umota u nekoliko slojeva ALU-folije, probuši mala rupica (npr. čačkalicom),
ubaci u kamin kad je vatra vec dogorjela i ima puno žari…..do jutra je u foliji ostao ugljen.
Za crni sapun (po uzoru na africki Dudu Osun sa shea butter) ja stavim kavu u tavu, malo je pržim (vec prženu), zalijem je jakim crnim čajem, ohladim, procijedim i dalje miješam sa NaOH.
Boja tog sapuna naravno nije crna vec jako tamno smeđa, ali je predivna. U ulje za premašćivanje stavim med, smrvljen Kardamom (Elettaria cardamomum) i ugljen dobiven od ljuske kokosovog oraha. Koriste se samo čvrsti komadi koji se smrve. Taj crni sapun ima obojenu pjenu.”
Afrički sapun Dudu osun je među najcenjenijim i najfinijim sapunima i smatra se da ima izuzetno pozitivne efekte posebno na bolesnu i osetljivu kožu. Ako želite da ovaj ugljen koristite kao filter prvo ga umotajte u krpu i puštajte vodu kroz njega par minuta da se speru one najfinije čestice.
Oct 21, 2013 @ 23:15:01
da li se moze koristiti ovaj aktivni ugalj sto ide za akvarije valjda kao precistac
Oct 21, 2013 @ 23:01:11
treba da napravim crni sapun moze li mi ko pomoci gdje se moze kupiti ovaj aktivni ugljen i kad se dodaje u sapun
May 03, 2012 @ 06:54:34
Ponudite svoje interesantne proizvode potrošačima preko sajta za žene na linku:
http://www.kupoholicarke.com/
Apr 28, 2012 @ 11:29:15
Ova dva sapuna boje cokolade su napravljena sa mlijekom u NaOH i naravno cokoladom, odn. kakaoom. Star je sad oko pola godine i jos uvijek mirise na cokoladu.
Kod desnog se dobro vidi u sredini ona devijacija o kojoj sam pisala u jednom komentaru.
Naime, ja sapune nikad ne izoliram, tako da se ovdje masa po rubovima forme hladila brze nego u sredini, tj. samo je u sredini dosla u gel-fazu i tako je nastala ta razlika u boji.
To je samo opticka greska, ali…..na greskama se uci.
Dakle – mlijecne sapune uvijek izolirati da se takvo sto ne bi vise dogodilo.
Apr 26, 2012 @ 19:47:45
Moj “Dudu Osun” je jos mnogo tamniji – nazvala sam ga Porta Nigra po jednoj gradevini iz rimskog doba koja se nalazi u najstarijem njemackom gradu (Trier) (u donjem levom delu slike)