Elini sapuni

sapun ela

Erveheja Martinović Ela iz Novog Sada sapune je naučila da spravlja još kao dete.  Prva iskustva je stekla sa bakom i prabakom sa  kojima je pravila one stare, prave domaće sapune.  Od kada je diplomirala hemiju, počela je da proizvodi i one finije.

ela

Osim prirodnih sapuna rađenih hladnim postupkom, pravi i glicerinske, pa i kombinaciju glicerinskih i sapuna rađenih toplim postupkom. Svoje zavidno iskustvo je predstavila na svojim fotografijama. Uživajte!

ela2

2 Comments (+add yours?)

  1. Erveheja Martinović Ela
    Jan 31, 2013 @ 00:32:57

    E, ovako je to bilo, :). Moja prabaka je zivela u jednom seocetu blizu Sapca i sve se to obicno tamo desavalo. Secam se oba postupka kako su radile.
    Tada to nisam ni shvatala ni razumela, ali danas bih mogla da ih nazovem topli i hladni postupak.
    Kako se pripremala cedj, ne znam, jer je ta tecnost vec bila spremna kada mi dodjemo. Bio je ogroman kazan i unutra jako puno cisto bele masti. Nikada nisam videla da su stavljale neku koja je cudne boje, uvek je bila bela pa su i sapuni bili kao sneg. Sada shvatam da je to bio topli postupak, jer se jako dugo kuvalo…
    Drugog postupka se apsolutno skroz secam ,cak znam i mere, :). Islo je 4kg masti, bele, 1kg neke tamo opasne zive sode, sada znam sta je, :), i 4l vode! Da dobro ste videli. Danas bi taj recept mnogo drugacije izgledao, ali tako je bilo. E ovo se radilo hladnim postupkom iako se deo odvijao na vatri. Kuvalo se neko vreme, a onda se izlivao u drveni kalup ili neko koritance i dugo u njemu stojao. Secam se da mi nikako nije bilo jasno, ako je to tako opasno sto onda koristimo taj sapun, a koristili smo ga dobrano. Ne mogu da se setim koliko je on vremenski tako stajao, ali se secam da su se stalno pojavljivale nekakve kapljice i bele flekice i da su mi govorili da to soda radi. Eto, tako je bilo u mom detinjstvu… Verujem da cu se setiti jos necega, pa cu dopuniti ovaj post, a za sad toliko, 🙂
    Puno pozdrava za sve, 🙂

    Reply

  2. Erveheja Martinović Ela
    Jan 30, 2013 @ 22:30:49

    Hvala vam dragi Miletini. Uskoro cu vam napisati sve o onom starom postupku kojeg se secam, 🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: