Kako napraviti-pastu za zube!

Ovo je bila poslednja stvar koju nismo pravili sami, i posvetili smo joj puno bzupažnje i truda kako bi krajnji rezultat bio što bolji! Osnova paste je soda bikarbona koja se koristi decenijama za pranje i beljenje zuba. I danas je popularna i postoje čak neke javne ličnosti koje je koriste. Pažljivo smo tražili medicinske reference koje se odnose na njene efekte posebno na gleđ zuba i ph vrednost u ustima (postavićemo linkove na dnu teksta), i saznali smo da je abrazivni efekat sode bikarbone (u pasti!) na zubnu gleđ minimalan, tako da se oštećenja ne bi pojavila ni posle 100 godina svakodnevne upotrebe! Ph se posle

upotrebe paste normalizuje tako da smanjuje opasnost od karijesa, a dodatak propolisa ima baktericidno dejstvo i zajedno sa etarskim uljima blagotvorno deluje na sluzokožu i desni.

usta

Može se kombinovati mala količina etarskih ulja za uklanjanje zadaha iz usta i stvaranja lepog mirisa! Pasta je odlična za osobe sa problematičnim zubima, desnima  i oboljenjima usne duplje jer je veoma blaga i sa lekovitim dodacima. Probajte sami! Za to vam treba:

-100 g sode bikarbone

-50 g glicerina

-20-30 kapi 30% rastvora propolisa

-10 kapi etarskog ulja pomorandže

pasta

Soda bikarbona i glicerin se izmešaju tako da se potpuno izgube grudvice, zatim se dodaju ostali sastojci. Ovako pripremljena pasta se drži u odgovarajućoj kutijici  i koristi se samo mala količina (kao zrno graška) prilikom svakog pranja zuba. Možete eksperimentisati i sa drugim dodacima dok ne pronađete formulu koja vama odgovara! Ako imate problema sa zubima i ustima porazgovarajte sa vašim stomatologom kakva bi vama kombinacija bila najbolja, i izvestite nas o utiscima!

Za pastu za beljenje zuba dodajte na ovo sve malu kašikicu sitne morske soli, ali treba da znate da je ukuš vrlo neprijatan.

Za kupovinu paste idite na stranicu KUPOVINA.

9 Comments (+add yours?)

 1. liudmila
  Mar 14, 2017 @ 23:42:28

  ia pravim soda bikarbonat,hidrogen 3%,I CRNII UGOLI,,,,,,BELE ZUBOV NEMA,,,,EDNU nedeliu kako operem decu zube,nema karies obste.

  Reply

 2. Velimir
  Mar 21, 2014 @ 07:33:11

  Od čega se inače pravi pasta za zube, Dojče Vele 21.3.2014.
  Od paste za zube do nervnog gasa

  „Kada se prošle jeseni pročulo su nemačke firme do 2011. isporučile stotine tona raznih hemijskih proizvoda u Siriju, počeli su da nam pričaju o pasti za zube“, komentariše Frankfuter runšau. „Nemačka vlada je odobrila izvoz 110 tona hemikalija, koji bi, u najgorem slučaju, mogli da se upotrebe za bojne otrove koji su do sada ubili 1.400 ljudi u građanskom ratu. Ali ti sastojci mogu se koristiti i za proizvodnju stakla, nakita ili zubne paste. Za optužbe da je režim u Siriji kupio sastojke za otrovni gas od Nemačke ‘nema dokaza’ – rekla je tada kancelarka. Sada su se pojavili dokazi, doduše za jedan drugi period. Državni tužioci sada moraju da provere da li su firme uopšte prekršile zakon. Pre 1993. takve isporuke nisu bile zabranjene, a u najvećem broju slučajeva nije bilo potrebno ni odobrenje nemačke vlade. To ne znači da sve u redu: izvoz te vrste je porazan za moralne pretenzije Zapada. Ove zakasnele informacije moraju da služe kao upozorenje kada se vrše kontrole. Inspektori bi trebalo da manje misle na zubnu pastu, a više na najgore mogućnosti korišćenja nemačke robe.“

  Reply

 3. Branka
  Dec 09, 2013 @ 00:24:46

  Poštovani, stranica Vam je divna! Interesuje me da li kod 30% rastvora propolisa mislite na etanolni rastvor propolisa, tj. propolis kapi koje možemo nabaviti kod pčelara? Ili preporučujete ručnu izradu rastvora sa čvrstim propolisom? Unapred hvala!

  Reply

 4. agroekonomija
  Jul 08, 2013 @ 12:25:05

  Hvala na svim informacijama, koje nam nesebično nudite.

  Reply

 5. Dragana
  May 09, 2013 @ 18:00:23

  Mi takodje pravimo sa zelenom glinom (za unutrasnju upotrebu), sodom bikarbonom, cimetom, propolisom, cajem ( nekad zalfija, nekad nana) i 2-3 kapi lavandinog ulja.

  Reply

 6. Saša
  Mar 24, 2013 @ 17:25:27

  MI u kući već duže vreme koristimo pastu za zube koju sami pravimo, a na bazi gline je.
  Razmutimo dve kašičice gline za unutrašnju upotrebu sa količinom destilovane vode koja je potrebna da se dobije gustina koju želimo, dodamo 5-10 kapi ulja eukaliptusa i 5-10 kapi ulja nane i to je sve. Pasta je spremna.
  Pozdrav

  Reply

 7. Miljan
  Mar 09, 2013 @ 01:56:08

  Pa vi ste stvarno fenomenalni 🙂 Baš sam skoro razmišljao o pravljenju paste i da sigurno ima način da se napravi bez hemikalija, kad evo vi već napravili. Ovo će se obavezno proveriti :)) Puno pozdrava za vas!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: