Limunska kiselina kao dopunsko sredstvo u borbi protiv Covid 19.

Prof. dr. Zoran Vujčić, zoran-vujcic.blogspot.com (Hemija oko nas) Odličan tekst, prenosimo samo kratak deo. Pogledajte profesorov blog, ima puno korisnih informacija!

… treba da odmerite 25 g limunske kiseline rastvorite u 975 g vode. Zbog nepreciznosti vaga i pakovanja i zbog toga što nemate destilovanu ili dejonizovanu vodu, već vodu iz česme, savetujem: 30 g limunske kiseline u 1 L vode. Ovaj rastvor je izuzetno stabilan, za razliku od proizvoda na bazi hlorna kada se razblaže.

Kompatibilan je sa etanolom, pa je moguće napraviti i razne SIGURNO efikasnije sredstvo od ovoga, koje bi bilo i za ruke, a ne samo za površine. Ova receptura je ODOBRENA od EPA. Ubija 99% svih virusa na kontaktnim glatkim, neporoznim površinama. Limunska kiselina (limuntus) je neotrovna, pa time i zgodnija za upotrebu od mnogih sredstava. Njeno dejstvo se zasniva na kiselom pH, koje sa isparavanjem vode postaje još jače. Kako je ova specifična koncentracija navedena na EPA listi, sa dokazanim dejstvom da ubija poliovirus i tvrdnjom koju citiram (Emerging Viral Pathogen Claim) If a product qualified for the Emerging Viral Pathogen Claim, it demonstrated efficacy against a harder-to-kill virus than the enveloped human coronavirus). U prevodu ako ubija jači virus (poliovirus) onda sigurno ubija i Korona virus. Preporučeno KONTAKTNO vreme je 5 minuta. Za prskanje ili brisanje da ponovimo, GLATKIH i NEPOROZNIH površina. To znači da ubija i na poroznim površinama, ali je potrebno duže kontaktno vreme. drugim rečima isprskajte i čekajte da se osuši. Pa ponovite. Kompatibilni detergenti su nejonski Tween ili Triton X 100. Nikako sapun. Postoji kombinacija limunske kiseline i quat-a i srebra, ali dok ne pronađem sastav ne mogu da kažem kako bi se takav rastvor pravio.
Do tada – ne mešajte rastvore limunske kiseline sa drugim dezinfekcionim sredstvima osim sa etanolom.
A kad ničega nema?
Ojačano dejstvo se može očekivati od alkoholnog rastvora i limunske kiseline. Ovo sredstvo bi podrazumevalo minimalno 40% etanola (rakija, vodka i sl.) i 2-3% limunske kiseline. Kako je u rakiji ili drugom žestokom piću destilovana voda 10 g limuntusa na 0,5 L vodke je sigurno dovoljno jako sredstvo kao i ono koji je EPA registrovala. Ali da se odmah ogradim, to je samo kao alternativu ako nemate ništa drugo.
Prednost 2,5% (3% u česmenskoj vodi) limunske kiseline je što je ona netoksična za ljude. Što ne nagriza pluća kao hlorni preparati i što se lakše pere od asepsola posle sušenja. Uz to, skida odlično kamenac.

https://zoran-vujcic.blogspot.com/2020/03/limunska-kiselina-kao-dopunsko-sredstvo.html?fbclid=IwAR0j8kwWQgoxnWWsIV05ncocxDw_20O0ZFUNquJZnaeST2y7JaRZlU1tTmQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: