Kalkulator za sapun – napravite svoj recept!

Dizajnirajte recept po svojoj meri od sastojaka koji su vam dostupni! Kalkulator omogućava da na jednostavan način izračunate količine alkalnih materija (baza) za ulja koja hoćete da koristite. Recepte možete sačuvati, odštampati i čak podešavati proporcionalno kako bi odgovarali, recimo, veličini kalupa! Skinite kalkulator ovde:

Kalkulator za sapun ManufakturaMiletin.com

Kako napraviti recept uz pomoć ovog kalkulatora? Prvo, odmah nakon što ste otvorili ovaj excel dokument, kliknite gore na File-save as (dokumenti-snimi kao) i snimite dokument koristeći kao naziv ime recepta koji pravite (pr. Toaletni sapun sa pilingom). Sada kliknite dole na excel list Recept i prvo upišite naziv vašeg sapuna, zatim odaberite alkalnu supstancu (bazu-za tvrd sapun NaOH a za tečni KOH). Potom unesite sva ulja koja ste planirali i njihovu količinu u gramima, a kalkulator će sam pokazati ostale bitne vrednosti.

Na excel listu „Proporcionalno umanjenje“ možete umanjiti ukupan recept u proporciji koja vam odgovara, npr. za različite kalupe. Pošto ste prethodno napisali recept, na ovom listu možete uneti vrednost samo u polju „Faktor umanjenja“ i kalkulator će pokazati umanjenu verziju recepta.

List „SAP vrednosti“ sadrži podatke o uljima na osnovu kojih kalkulator računa sve vrednosti i može se menjati po nahođenju. Uputstvo za pravljenje sapuna je ovde.

Srećno!

Sve primedbe i sugestije možete ostaviti ovde u vidu komentara.

Dodato: Bojana iz Foče RS nam je razjasnila vrednost koja utiče na INS –JODNI BROJ-govori  koliko se grama joda veže na 100 g nekog biljnog ulja. Jod se veže na nezasićene masne kiseline ( dvostruke veze između dva atoma ugljenika) Što je veći jodni broj, to znači da ulje sadrži više nezasićenih masnih kiselina. Jodni broj kokosa koji sadrži puno zasićenih masnih kiselina sigurno će biti manji od jodnog broja bademovog ulja. Zahvaljujemo!

Advertisements

17 komentara (+dodajte svoj?)

 1. milojevic nada
  okt 13, 2017 @ 18:36:05

  ne umem da koristim tabelu za izracunavanje i videla sam 1 recept za izradu sapuna Ne poznajem nikog ko pravi sapune pa ako biste dali vise recepata jer zbog neznanja ne mogu sama da ih pravim unapred hvala

  Odgovor

 2. Maser Željko
  okt 15, 2014 @ 10:14:01

  Pozdrav!
  Interesuje me, o kojim vrednostima se radi u tabeli između tabele „ukupno g“ i tabele „beleške“?
  Hvala!

  Odgovor

 3. Marijana
  sep 30, 2014 @ 15:02:55

  Da li bi neko mogao da odgovori na Goranovo pitanje tj konstataciju o NaOH i njegvom dejstvu da stale sastojke tokom saponifikacije jer sam nesto vec citala o tome i cini mi se da je sasvim u pravu

  Odgovor

 4. Zaklina i Zvonko
  jul 05, 2014 @ 19:40:39

  Tek danas sam videla ovaj sajt. Pa ovo je izvanredno, jer ja i suprug planiramo da pravimo sapune. Samo napred! Pozdrav Zaklina iz Nisa

  Odgovor

 5. Goran
  maj 30, 2014 @ 11:10:18

  ja mislim da kada pravite sapun hladnim postupkom do sapunifikacije dolazi naknadno( dok sapun ne sazri) i svi sastojci koje stavite ( mleko, etarsko ulje ili vec sta) budu razoreni dejstvom NaOH ili KOH. Tako da je besmisleno da se bilo sta doda.

  Odgovor

 6. Goran
  maj 26, 2014 @ 21:26:56

  Da li moye da se stavi alkohol( etanol) da se ubrya reakcija? Koja kolicina kuhinjske soli je potrebna ya iydvajanje sapuna? Unapred hvala

  Odgovor

 7. Bojana
  apr 09, 2014 @ 16:50:33

  Sapune je pocela da pravi moja mama koje sam od danas ja preuzela, obzirom da ima puno obaveza, a ja osim dve bebe i nemam. Zahvaljejem se puno na pomoci Manufakturi Miletin i drugima. Punoooo mi pomaze vas sajt! odusevljena sam kalkulatorom!

  Odgovor

 8. Radmila
  okt 12, 2013 @ 22:48:47

  fenomenalan sajt

  Odgovor

 9. Dade
  dec 14, 2012 @ 18:16:23

  Nije uredu vas kalkulate jer je on napravljen na OZ a vi ste prepravili na gr a 1 OZ je nesto vise od 28gr. Znaci sve sto se upise mora se racunari sa 28,3. Ko zeli da racuna 1gr je 0,035oz a 1oz je 28,3gr. na to treba

  Odgovor

  • manufaktura miletin
   dec 14, 2012 @ 20:41:06

   Razumem vašu logiku, ali treba da znate da je u kalkulatoru zadržan odnos, a on se ne menja kada unce pretvarate u grame tako da su rezultati dosledni. Uzmite neki drugi kalkulator pa proverite.

   Odgovor

 10. DRAGICA
  jul 12, 2012 @ 10:47:24

  Evo mene opet. Vidim da nas ima više koji ovako započinjemo svoje komentare. Možda bi i sami trebali da dodajemo svoje brojeve iz „delovodnika“. Kod mog komentara broj 3. stoji još jednom zahvalnost Vašoj „maloj porodičnoj manufakturi“ što ste uradili tako dobar sajt i dali mogućnost , onima koji to žele, da sami “savladaju teoriju” ali i uspešno proizvedu nešto dobro, praktično i upotrebljivo. Vaša uputstva i recepti za sapune su zaista precizni tako da , sa njihovom primenom, nema mnogo lutanja. I još jedna potvrda i priznanje za Vas je i to da sam, nakon zrenja prvih sapuna od nekih šest nedelja, uzorke nosila na ispitivanje u Zavod za javno zdravlje i dobila potvrdu da odgovaraju odredbama Zakona o zdravstvenoj ispravnosti. Mi smo sapune već koristili a sada ih možemo ponuditi i drugima na upotrebu.
  Iskreno se nadam da će Vaša porodična manufaktura i dalje stvarati proizvode koji doprinose očuvanju naše okoline i biti primer i svima nama kako da stvorimo nešto korisno svojim rukama a da time još i čuvamo našu “Majku Prirodu”.

  Odgovor

 11. marina
  feb 12, 2012 @ 12:09:35

  Prvo pozdrav za znanje i umece…prosto vam zavidim:)))) vidim komentare i polako ucim…. kako sam razumela INS znaci efikasnost saponifikacije,a SAP?

  Odgovor

  • manufaktura miletin
   feb 12, 2012 @ 15:03:15

   INS je nekakav derivat vrednosti SAP i količine joda u uljima, i kada je blizu 160 do saponifikacije dolazi lako, a sapun je penušav i prijatan. Šta konkretno pokazuje ova vrednost ne znamo, a možda će neko od posetilaca pronaći i podeliti sa nama! SAP samo pokazuje koja je količina NaOH potrebna za potpunu saponifikaciju određenih vrsta ulja.

   Odgovor

 12. lili
  feb 06, 2012 @ 15:02:16

  Veliki pozdrav!

  Prvo, hvala Vam na svim informacijama vezano za izradu sapuna.
  U kalkulatoru mi nije jasno sto je INS vrijednost? I da li ukupnu masu dodataka (koje zelim staviti u trag) odredim tako sto izracunam koliko je 2-3 posto mase od ukupne mase svih sirovina koje cu umijesati u sapun i tako odredim koliko smijem dodati? Da li smijemo stavljati vise od 2-3 posto dodataka u trag?

  Odgovor

  • manufaktura miletin
   feb 07, 2012 @ 14:02:22

   INS je vrednost koja ukazuje na lakoću saponifikacije i kvalitet sapuna. Idealno je kad je prosečan INS svih ulja zajedno 160. Tada do saponifikacije dođe brzo, sapun bude izvanredan i sa svim poželjnim osobinama. Ako vam neki recept ne uspeva, proverite prosek INS!
   -Masa dodataka 2-3% od mase ulja, možete staviti više samo će smanjiti penušavost i povećati masnoća.

   Odgovor

 13. Lidija
  okt 26, 2011 @ 14:41:14

  kako u masu ubaciti miris za sapun ili etericna ulja a da im se ne poremeti ravnoteza koju je kalkulator izracunao?

  Odgovor

  • manufaktura miletin
   okt 26, 2011 @ 15:15:35

   Ukupna masa dodataka obično bude 2-3 procenta, i stavljaju se neposredno pre sipanja sapuna u kalupe. Tada je najveći deo baze neutralisan, tako da mirisi i boje reaguju sa njom u maloj meri. To je razlog zašto nema potrebe da dodaci budu uključeni u računicu, a možete ih zapisati u kalkulatoru sa desne strane u polju beleške.

   Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: